Primăria si consiliul local Craiova
  • Acasa Comunicate
    CRITERII DE PARTICIPARE Pentru comerț stradal în căsuțe/truckuri, în perioada 11 noiembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

Servicii On-line

Servicii On-line

Consultare publica

Consultare publica

Achiziții publice

Achiziții publice

IntenCity Festival

IntenCity Festival

Telefonul Cetateanului

Telefonul Cetateanului

Acte utile

Acte utile

CRITERII DE PARTICIPARE Pentru comerț stradal în căsuțe/truckuri, în perioada 11 noiembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

Perioada de înscriere: până pe data de 31.08.2022

Perioada de desfășurare: 11.11.2022 - 08.01.2023

Locații de desfășurare:

  • Piața Mihai Viteazu (căsuțe)
  • Centrul Vechi, Piața Frații Buzești (căsuțe)
  • Piața William Shakespeare – esplanada Teatrului Național Marin Sorescu (truckuri)

Adresă înscriere:

  • Registratura Primăriei Craiova – str. Târgului nr. 26
  • adresa de email: primariamunicipiuluicraiova@gmail.com,

cu mențiunea Solicitare înscriere comerț stradal, pentru perioada sărbătorilor de iarnă 2022

Termenul maxim de comunicare către agenții economici validați de către comisia de selecție: 09.09.2022 (se va comunica telefonic și electronic). Secretarul comisiei de selecție va contacta telefonic agenții economici acceptați, până cel târziu pe 09.09.2022, pentru confirmarea participării la târg.

Informații suplimentare: Serviciul Imagine.

Telefon: 0251.419.152/0251.416.235, interior 360.

Persoanele care doresc să participe, ca expozant/comerciant, la zona/zonele de comerț stradal din perioada sărbătorilor de iarnă Craiova 2022 pot fi entități juridice, precum: SRL, PFA, PFI, IF, II, Asociații, Organizații Neguvernamentale, precum și persoane fizice (pentru produsele realizate de meșteri populari, pentru produsele alimentare primare).

Înscrierea se realizează prin completarea unui singur formular de înscriere – vezi mai jos (atât pentru persoane fizice, cât și pentru entități juridice), în forma transmisă public de către autoritatea publică locală și prin transmiterea tuturor documentelor solicitate de către autoritate.

Înscrierea entităților juridice (SRL, PFA, PFI, IF, II, Asociații, Organizații Non-guvernamentale) sau persoanelor fizice, după caz, se realizează pentru ocuparea unui singur loc/spațiu de expunere și comercializare, niciuna dintre entitățile enumerate mai sus neavând posibilitatea de a solicita mai multe locuri/căsuțe/truckuri pentru același tip de produs comercializat.

La ediția din acest an, autoritatea locală recomandă comercianților selectați să participe la Târgul de Crăciun de la Craiova, să utilizeze logo-ul-ui evenimentului pe ambalajele produselor pe care le comercializează. Logo-ul va fi pus la dispoziție de către autoritatea locală în format vectorial, imediat după finalizarea procedurii de selecție și poate fi imprimat monocrom (personalizare 1 culoare 1 poziție) pe orice fel de ambalaj, precum pungi/plase, pahare, cutii, meniuri etc., în funcție de disponibilitatea fiecărui comerciant.

Acte și informații necesare înscrierii și obținerii Acordului pentru ocuparea temporară a domeniului public:

  • Cerere-tip pentru acordul de ocupare temporară a domeniului public, care poate fi descărcată de pe linkul

https://www.primariacraiova.ro/uploads/articole/attachments/6206102d78d95482247021.pdf

SAU puteti depune cerere online accesand link-ul eportal.primariacraiova.ro

  • Expozantul va menționa în cerere tipul de căsuță solicitată, pusă la dispoziție de Autoritate (dimensiunea 3 x 2 m sau 4 x 3 m) și tipul de produse comercializate /activități desfășurate (alimentare / nealimentare / ateliere de creație);
  • Copie CI administrator/ împuternicit /al titularului certificatului de producător;
  • Împuternicire (după caz);
  • Date de contact: număr de telefon, adresă poștală și adresă email;
  • Solicitantul va trebui să prezinte lista cu tipul și numărul de receptori, puterea instalată a fiecăruia, precum și numărul de ore de funcționare, în vederea calculării consumului de energie electrică pentru agenții economici cu activitate de alimentație publică;
  • Copie după Certificatul de Înregistrare la Registrul Comerțului (pentru persoane juridice) sau Certificatul Înregistrare Fiscală (pentru asociații, fundații) sau Certificat de Producător, în cazul producătorilor;
  • Documentul de Înregistrare emis de către Direcția de Sănătate Veterinară ce trebuie să fie în conformitate cu activitatea pe care urmează să o desfășoare în cadrul evenimentului (pentru toate produsele alimentare);
  • Certificat Constatator din care să rezulte ca obiectul principal de activitate coincide cu specificul activității ce urmează să fie desfășurată în cadrul evenimentului;
  • Statutul Asociației / ONG-ului din care să reiasă că scopul și obiectivele acesteia corespund cu activitatea declarată în formularul de înscriere;
  • Carnet de meșteșugar/Atestat de producător – persoanelor fizice, care doresc să participe cu produse alimentare, prezentând în dosarul de înscriere un Atestat de producător, le va fi permisă înscrierea doar cu alimente primare de tipul fructe, legume, nuci, alune, castane etc., produse în gospodăria proprie. Nu vor fi înscrise persoanele fizice care vor dori să participe cu produse procesate (de ex.: miere) fără a prezenta un Document de Înregistrare emis de Direcția Sanitară Veterinară;
  • Enumerarea produselor pe care dorește să le comercializeze, în conformitate cu produsele menționate de Primăria Craiova în anunțul denumit ,,Tipuri de Produse comercializate”.

De asemenea, solicitantul trebuie să transmită, odată cu cererea-tip, fotografii relevante cu standul/căsuța/truckul și produsele, de preferat fotografii de la evenimente similare  (cu enumerarea evenimentelor la care au mai participat) - condiție obligatorie. Pentru toate categoriile de produse alimentare este obligatoriu ca expozanții să fi participat la cel puțin două evenimente cu stand/căsuță/truck în aer liber în anul curent (în țară), lucru exemplificat prin fotografii.

Comisia de Selecție poate decide descalificarea comercianților, dacă se constată fals în declarații (de exemplu, însușirea de fotografii ale altor expozanți, declarații false privind procesul de producție, neconcordanțe grave în documentele depuse) sau dacă aceștia au avut restanțe de plată către Primăria Craiova, în anii precedenți;

Pentru a evita marcarea email-urilor ca spam de către filtrele primăriei, vă rugăm ca dimensiunea acestora să nu depășească 20 Mb. sau să urcați întregul conținut pe platforma de transfer wetransfer.com.

Sunt acceptate în fața căsuțelor din zona de food & drink doar mese înalte, cu picior sau butoaie de lemn pentru servire.

Comisia de Selecție

          Comisia își rezervă dreptul de a accepta un expozant pentru comerțul stradal din perioada sărbătorilor de iarnă doar cu anumite produse prezentate în formularul de înscriere al acestuia. În funcție de specificul evenimentului, de posibilitățile de organizare și de numărul aplicanților ce doresc să comercializeze același tip de produse, Comisia își rezervă dreptul de a selecta doar un anumit număr de expozanți din fiecare categorie, astfel încât să poată oferi publicului o gamă de produse cât mai diversificată și de o calitate superioară.

Având în vedere valorile promovate de Primăria Craiova și din dorința de a oferi publicului o gamă de produse calitative, al căror prim caracter este reprezentat de unicitate și originalitate, expozanții care se încadrează în categoria producător vor avea întâietate față de categoria comerciant (atât pentru produsele alimentare, cât și pentru cele nealimentare).

          Autoritatea locală va întocmi la finalul evenimentului fișe de evaluare ale expozanților care vor avea în vedere Criteriile de analiză și selecție și de care se va ține cont în selecțiile evenimentelor viitoare.

Criteriile de analiză și selecție vor ține cont de:

- Originalitatea și expresivitatea produselor; Unicitatea produselor; Gradul de inovație și creativitate; Materialele folosite în realizarea produselor; Tehnica folosită în realizarea produselor; Autenticitatea și apartenența la un anumit domeniu sau zonă geografică; Analiza prezentării standului/căsuței/truckului din cadrul unui alt eveniment de aceeași anvergură; Analiza activității aplicantului într-un alt eveniment organizat la Craiova (dacă a mai participat); Modul de prezentare al produselor – împachetarea produsului; Modul de oferire al produsului către client: expozantul oferă clientului ambalaje personalizate cu logo-ul evenimentului/orașului (trimis de către autoritatea locală); Gama de produse; Statutul aplicantului: producător sau comerciant; Experiența comerciantului în domeniul alimentar; Prezentarea unor certificate de conformitate, de calitate sau garanție;

Pentru produsele alimentare preparate în locație vor avea prioritate comercianții care dovedesc faptul că desfășoară activitatea în mod frecvent, respectiv că au participat la diverse târguri / festivaluri în alte orașe din țară. De asemenea, se dorește să se ofere publicului vizitator o gamă cât mai diversificată de produse culinare. Pentru produsul vin fiert, de exemplu, vor avea prioritate producătorii de vin, care atașează la dosar atestat de producător (vie), certificate de calitate și conformitate.

Menționăm faptul că toți comercianții care vor include ambalaje din materiale biodegradabile și personalizate cu logo-ul evenimentului – Târgul de Crăciun Craiova – (transmis de autoritatea locală) vor primi punctaj suplimentar în fișa finală de evaluare.

Tipuri de produse permise

  • - decorațiuni și ornamente de Crăciun
  • - bijuterii din porțelan, căni/farfurii pictate manual, coronițe, ghirlande, globuri, obiecte specifice Crăciunului, sculptate manual
  • - jucării specifice sărbătorilor de iarnă și Crăciunului
  • - tricotaje de iarnă, lucrate hand made, cu motive specifice Crăciunului (mănuși, flanele, căciuli, fulare, veste etc.)
  • -  produse tradiționale artizanat
  • - produse hand-made cu motive specifice Crăciunului (icoane, globuri, linguri lemn pictate, gentuțe, tablouri etc.)
  • - obiecte decorative din ceramică unicat, pictate și lucrate manual
  • - bijuterii și alte accesorii
  • - ceramică, artizanat (linguri, vase de ceramică, farfuriuțe, ulcioare, cănuțe etc.)
  • - tablouri realizate de artiști plastici
  • - produse naturale de îngrijire personală
  • - specialități tradiționale din carne și produse afumate (de genul cârnați, caltaboși, șuncă, jumări, costițe afumate, șorici, zacuscă, murături etc.)
  • -  produse tradiționale din lapte gen brânză, brânză de burduf, cașcaval 
  • - produse și preparate ambalate, realizate după rețete tradiționale românești, dulciuri de casă gen cozonac, fursecuri, prăjituri, turtă dulce, kurtos, dulcețuri, poale-n brâu, plăcinte, baclavale etc.
  • - băuturi calde de sezon gen vin fiert, ceaiuri, stroh, ciocolată caldă, cafea, siropuri și sucuri naturale etc.
  • - băuturi tradiționale ambalate: vinuri, țuică, must
  • - deserturi calde: gogoși, clătite, pop-corn, porumb fiert etc.
  • - produse apicole, nuci, prune uscate, semințe etc.

OBLIGAȚII comercianți / expozanți

  1. Căsuța / spațiul alocat se pune la dispoziția expozantului în baza unui Acord pentru Ocuparea Temporară a Domeniului Public, eliberat de Serviciul Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova. Expozanții selectați să participe în perioada sărbătorilor de iarnă 2022 vor avea obligația contractuală de a achita taxa de participare stabilită și aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 463/2021, privind taxele și impozitele locale pentru anul 2022 pentru comerț stradal. În taxa de participare sunt incluse următoarele servicii: căsuță (costuri de montare/demontare/ întreținere/curățare). Costurile legate de electricitate, apă, salubrizare, colectarea, transportul și eliminarea apei reziduale și a uleiurilor alimentare, după caz, sunt în sarcina comercianților.

Tariful de participare:

- pentru zona de food:

  • căsuță închiriată dimensiune 3 x 2 m: 23 lei x 6 mp x 59 zile = 8142 lei
  • căsuță închiriată dimensiune 4 x 3 m; 23 lei x 12 mp x 59 zile = 16.284 lei
  • truck-uri: 10 lei x nr. mp x 59 zile

- pentru zona non-food:

  • căsuță închiriată dimensiune 3 x 2 m: 7 lei x 6mp x 59 zile = 2.478 lei

 Taxa de ocupare a domeniului public se va achita în 3 etape:

- etapa I - până pe data de 29 noiembrie 2022, pentru perioada 11-30 noiembrie 2022

- etapa II - până pe data de 31 decembrie 2022,  pentru perioada 01-31 decembrie 2022

- etapa III -  până pe data de 06 ianuarie 2023, pentru perioada 01-08 ianuarie 2023

Important:

În perimetrul târgului nu se acceptă amplasarea corturilor pentru desfăşurarea activităților comerciale.

  1. Expozantul are obligația să termine amenajarea/ construcția standului până în vineri, 11.11.2022, ora 10.00. De asemenea, standul trebuie eliberat până pe 09.01.2023.
  2. Expozantul nu va pune în vânzare produse sau servicii nemenționate în Acordul pentru Domeniul Public și aprobate de Autoritatea Locală anterior. Nerespectarea acestei obligații dă dreptul Primăriei Municipiului Craiova să rezilieze unilateral Acordul și să solicite expozantului eliberarea standului în termen de 24 de ore de când i se comunică rezilierea unilaterală a Acordului.
  3. Este permisă vânzarea en-detail cu respectarea legislației în vigoare în România. Respectarea legislației cade în sarcina expozantului.
  4. Standul va fi amenajat astfel încât vânzarea să se facă din stand, nu din fața acestuia. Prezentarea produselor trebuie să confere un aspect plăcut standului. Expozanții pot utiliza numai spațiile de expunere alocate. Este interzisă amenajarea de dispozitive de expunere sau alte construcții în afara standului, montarea de umbrele, stendere și alte elemente similare (ex. pavilioane). Nerespectarea acestei obligații dă dreptul Autorității Locale să rezilieze unilateral Acordul.
  5. Standul trebuie decorat festiv în interiorul căsuței, cu produsele expozantului, în specificul sărbătorilor.
  6. Expozanții nu pot monta geamuri sau elemente asemănătoare pe zona deschisă a căsuței. Expozanții vor înlătura în mod corespunzător toate elementele montate pe stand la părăsirea acestuia. Eventuale deteriorări vor fi constatate de către reprezentanții Autorității Locale și suportate de expozant.
  7. Expozanții sunt obligați să păstreze curățenia în jurul propriului stand și să pună la dispoziția clienților un coș de gunoi în care aceștia să poată arunca deșeurile rezultate ca urmare a consumării/utilizării produselor cumpărate de la aceștia. Expozanții au obligația de a încheia un contract de prestări servicii pentru salubritate cu firma de specialitate, pentru punctul de lucru ambulant pe toată perioada desfășurării târgului. Expozanții sunt obligați să arunce sacii de gunoi plini în tomberoanele special amenajate. Deșeurile rezultate în urma preparării alimentelor vor fi colectate în recipiente speciale, conform legislației de mediu în vigoare. În spațiile dintre standuri, în spatele sau în fața acestora nu pot fi puse/depozitate elemente, cutii, marfă etc. de niciun fel. Nerespectarea acestei obligații are ca și consecință sancționarea expozanților de către instituțiile abilitate (Poliția Locală) și dă dreptul Autorității Locale să rezilieze unilateral Acordul.
  8.   Expozanții fără activitate alimentară pot consuma curent electric în limita unei puteri instalate de 2 kW. Din motive de siguranță, această limită nu poate fi crescută. Este permisă utilizarea exclusivă a aparatelor de încălzire cu cuarț sau infraroșu. Pe perioada zilei și a nopții este interzisă funcționarea nesupravegheată a aparatelor de încălzire. Aparatele de încălzire cu rezistență (reșouri, aeroterme, calorifere cu ulei) sunt interzise!
  9. Expozanții care desfășoară activități comerciale alimentare cu consum energetic ridicat vor comunica o listă cu tipul și numărul de receptori care vor fi montați, puterea instalată a fiecăruia (în kW), precum și numărul de ore de funcționare. Agenții economici vor achita la paușal la Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova contravaloarea consumului de energie electrică pentru punctul de lucru ambulant pe perioada desfășurării activității. Aparatele destinate încălzirii standului nu reprezintă un motiv pentru solicitarea suplimentării de putere de curent electric. Utilizarea de alte aparate de încălzire față de cele permise dă dreptul Autorității Locale să rezilieze unilateral Acordul. Aparatul trebuie scos din funcțiune în momentul constatării.
  10. Este interzisă utilizarea surselor de sunet și/sau lumină care deranjează alți expozanți sau atmosfera generală a evenimentului.
  11.      Deszăpezirea a 1,5 m în jurul propriului stand este obligația expozanților. Expozanții nu vor împinge zăpada în locații care să deranjeze alți expozanți sau traficul pietonilor.
  12. Programul obligatoriu de desfășurare, valabil pe toată durata evenimentului, este următorul (standurile se deschid și închid deodată):

          LUNI - DUMINICĂ // 12:00 - 21:00

  1. Agenții de vânzare sunt obligați să respecte programul de desfășurare pentru comerțul stradal din perioada sărbătorilor de iarnă, în cadrul căruia agentul trebuie să fie prezent și să desfășoare activitatea de vânzare în stand/spațiu și să-și asigure paza și securitatea bunurilor. Nerespectarea acestor obligații dă dreptul Autorității Locale să rezilieze Acordul.
  2. În perioada de desfășurare a comerțului stradal din perioada sărbătorilor de iarnă, autovehiculele expozanților sau de aprovizionare au acces în perimetrul evenimentului până la ora 9:00. Orice nerespectare a acestei obligații are ca și consecință sancționarea expozanților de către instituțiile abilitate.
  3. Autoritatea Locală are dreptul să înlăture, fără acordul agentului, inscripționările, reclamele și alte forme de publicitate făcute în afara propriului stand sau în cazul în care nu sunt în concordanță cu legislația română, dacă deranjează ceilalți participanți sau dacă nu au fost aprobate în scris de către Autoritatea Locală.
  4. Expozantul este răspunzător de:

- utilizarea receptorilor electrici neomologați și de modificarea instalaţiei electrice de personal neautorizat;

-  amplasarea şi utilizarea aparatelor electrice în apropierea apei;

- respectarea normelor legale de prevenire și stingere a incendiilor, a normelor de prevenire a accidentelor și a normelor de protecție a muncii;

- respectarea și implementarea măsurilor de siguranță privind situațiile de urgență pe perioada participării la eveniment. Fiecare expozant este obligat să dețină cel puțin un stingător de mână, tip P6 cu pulbere tip ABC, în termen de valabilitate;

- instalarea şi utilizarea aparaturii electrocasnice, respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

- verificarea periodică a cordoanelor de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuirea lor, atunci când sunt uzate;

- racordarea standurilor la rețeaua electrică se va realiza exclusiv de o persoană abilitată din partea organizatorului - autoritatea locală, care va întocmi un proces verbal de verificare a instalației. Toate elementele instalației trebuie să fie în stare bună, izolate și dimensionate corespunzător. Orice nerespectare a acestei obligații are ca și consecință sancționarea agentului de către instituțiile abilitate.

  1. Supravegherea agentului economic și constatarea abaterilor se face de către personalul desemnat de Autoritatea Locală.
  2. Sunt acceptate mărfurile, produsele și serviciile, care se încadrează în profilul manifestării conform tematicii sărbătorilor de iarnă și care vor fi menționate în Acordul pentru Ocuparea Temporară a Domeniului Public. Produsele care nu sunt menționate în cerere nu pot fi puse în vânzare, nu este posibilă schimbarea ulterioară a produselor, după trimiterea formularului-tip. Fiecare căsuță solicitată trebuie să aibă un specific clar și bine definit, un produs principal sau o singură categorie de produse. Este interzis ca produsele de categorii diferite să fie vândute în aceeași căsuță, de exemplu: produse alimentare și produse nealimentare, etc. Nu este admisă comercializarea produselor care apar ca fiind dăunătoare și periculoase (produse toxice, fumigene, radioactive, explozive, arme, muniții, instalații cu foc deschis, etc.). Agenții economici sunt exclusiv răspunzători de respectarea întocmai a legislației și a reglementărilor în vigoare în România și în plan internațional.
  3. 20. Agentul economic nu poate subcontracta sau cesiona dreptul de participare nici unei alte persoane fizice sau juridice. În stand/căsuță/truck este obligatoriu să existe doar case de marcat fiscalizate pe numele expozantului menționat în formularul de înscriere și în acord. Nerespectarea acestei obligații are ca și consecință sancționarea agentului de către instituțiile abilitate.
  4. Agentul economic este răspunzător pentru prejudiciile cauzate Autorității Locale, domeniului public, vizitatorilor și/sau celorlalți comercianți prin fapta proprie ori a bunurilor pe care le are în pază juridică, conform Codului Civil. Nerespectarea acestei obligații are ca și consecință sancționarea expozantului de către instituțiile abilitate. Autoritatea Locală nu este răspunzătoare de paza și integritatea bunurilor și materialelor participanților. Agenții economici sunt răspunzători de paza, securitatea și integritatea bunurilor personale.
  5. Agenții economici care comercializează produse alimentare sunt obligați să dețină toate avizele specifice de la autoritățile competente din domeniu (DSP, DSV etc.) în vederea desfășurării activității comerciale în perioada sărbătorilor de iarnă 2022, în Piața Frații Buzești și Piața Mihai Viteazu - unde vor fi amplasate căsuțele municipalității sau în Piața William Shakespeare (Esplanada Teatrului Național Marin Sorescu), unde vor fi amplasate truckurile solicitanților.

      IMPORTANT:

            Autoritatea își rezervă dreptul de a face selecția comercianților înscriși, conform criteriilor mai sus menționate şi, în funcţie de solicitările depuse, de a stabili locația (zona) și numărul agenților economici, în funcție de specificul perioadei.

          De asemenea, autoritatea locală își rezervă dreptul de a completa tipurile de produse /activități /servicii care se pot desfășura în cadrul târgului, altele decât cele stabilite de regulament.


21/07/2022

Servicii On-line

Servicii On-line

Consultare publica

Consultare publica

Achiziții publice

Achiziții publice

IntenCity Festival

IntenCity Festival

Telefonul Cetateanului

Telefonul Cetateanului

Acte utile

Acte utile

Utilizăm module cookie

În acest mod putem face ca paginile noastre web să fie mai ușor de utilizat, le putem îmbunătăți continuu și putem afișa oferte și anunțuri care vă sunt potrivite. Continuarea utilizării paginii web reprezintă acordul dvs. pentru folosirea modulelor cookie, cu excepția cookie-urilor pentru produsele de marketing Google.