Acte utile
Consultare publică
Contact
MASURI COVID-19
Craiova CityApp
Utile »
IntenCity »
Atracții turistice »
Parcuri si grădini
Parcuri și grădini publice
Publicat: 13 noiembrie 2014, 11:05, Actualizat: 20 iulie 2020, 15:39

PARCUL NICOLAE ROMANESCU Considerat unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa, Parcul „Nicolae Romanescu” este un veritabil plămân, magazia de oxigen a municipiului Craiova. Proiectul parcului, conceput, la început de secol XX, de arhitectul francez Édouard Redont, a obținut diploma și medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris, în anul 1900. Ocupă o suprafață de aproximativ 100 ha și este situat în partea de sud a municipiului Craiova, pe locul unde se aflau altădată moșia și grădina familiei Bibescu, renumite, în secolul al XIX-lea, ca locuri de promenadă ale protipendadei craiovene. Plasat între marile capodopere ale artei peisagistice, Parcul Romanescu se dezvăluie trecătorilor cu ample forme de relief, alei, izvoare, oglinzi de apă, cascade de ape, castel fermecat, un pod suspendat, hipodrom, velodrom, debarcader și grădină zoologică, toate învăluite în abundența frenetică a vegetației. După mai bine de 100 de ani de la inaugurarea sa, Parcul Nicolae Romanescu și-a recăpătat splendoarea prin reabilitarea Teatrului de Vară - cea mai mare sală de spectacole în aer liber din Craiova, a grădinii zoologice, a Casei Bibescu, dar și prin evenimentele ce au loc pe aleile sale în perioada estivală. Punct de referință al municipiului Craiova, parcul oferă vizitatorilor toate ingredientele de care aceștia au nevoie pentru a petrece o zi minunată în natură.

 

 

 

 

Parcul “1 Mai”

Se află în cartierul “1 Mai” la baza terasei inferioare, având o suprafaţă de 3,2 ha.

Parcul, după conceperea lui în deceniul şapte şi ridicarea arborilor (stejari, tei, castani) a fost ales, în anul “Centenarului Independenţei”, 1977, pentru aşezarea “Monumentului Independenţei”, operă a sculptorului Emil Mereanu.

 

Parcul “Sf. Dumitru”

În toată perioada anilor 1491-1761, în incinta bisericii Sf. Dumitru a funcţionat instituţia banilor şi marilor bani ai Olteniei, iar între 1761-1830 - instituţia caimacanilor Olteniei pe lângă rolul lor politic şi administrativ, exercitau şi atributele de instanţă judecătorească centrală pentru cele cinci judeţe din Oltenia (Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Romanaţi).

În anul 1947, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Craiovei, acum înfiinţată, primea în proprietate “localul Băniei” împreună cu parcul înconjurător şi cu Biserica Domnească Sf. Dumitru.

Tot aici, între Casa Băniei şi biserica Sf. Dumitru, în 1933 a fost adusă Crucea de Piatră, datând din 1826.

În colţul sud-estic al parcului, care pentru mulţimea trandafirilor a mai fost numit şi “Grădina trandafirilor” în anul 1978, sculptorul Boris Caragea a ridicat un impunător monument pentru cei trei fraţi Buzeşti, vestiţi căpitani şi diplomaţi în timpul domniei lui Mihai Viteazul.

Aşadar, Parcul Sf. Dumitru este un loc ales, binecuvântat prin poziţia lui şi prin resorturile lui istorice confundabile cu istoria însăşi a Oraşului Craiova.

 

ENGLISH PARK Parcul este situat în centrul orașului și a fost realizat în perioada interbelică. El a făcut parte dintr-un proiect prin care s-a construit și Casa Albă – cel mai vechi bloc de locuințe din oraș, situat vis-a-vis de părculeț. Parcul este proiectat ca o grădină englezească, cu arbuști de talie mică și spații solare, ronduri de flori și o fântână arteziană. English Park devine feeric în perioada Târgului de Crăciun, când sute de luminițe și ornamente de sezon îl transformă în obiectiv principal pentru realizarea de fotografii artistice, dar și pentru imortalizarea de ... selfie-uri.

GRĂDINA BOTANICĂ Amenajată în anul 1952, pe o suprafață de 17 ha, din inițiativa prof. univ. Al. Buia, Grădina Botanică din Craiova a funcționat inițial doar ca bază materială și științifică pentru instruirea studenților de la facultățile de profil. Preluată de administrația locală și reabilitată în totalitate, Grădina Botanică a devenit o adevărată bijuterie peisagistică a orașului. Este un adevărat covor de flori, un mozaic pastelat. Grădina Botanică a Craiovei are în componență și sere, care adăpostesc diferite specii de plante exotice, acestora putându-li-se asigura o temperatură specifică, adecvată, pe toată durata anului, indiferent de anotimp. Întregul tablou este îmbogățit de ornamente din plante, precum Porțile Îndrăgostiților, Pavilionul japonez, Insula îndrăgostiților. De asemenea, mai există și un spațiu pentru mișcare sportivă – o pistă din tartan pentru atletism și un lac.

 

 

PARCUL HANUL DOCTORULUI Creionat pentru prima oară în 1968, Parcul Hanul Doctorului a prins viață în 2018, fiind cel mai nou parc amenajat din Craiova. În această zonă de agrement, vizitatorii se pot bucura de luciul apelor, atât de pe pontonul special amenajat pentru pasionații de pescuit, cât și din interiorul corabiei de lemn ce veghează întreg parcul. Aleile reamenajate îi poartă pe trecători până la cel de-al treilea lac, printre copaci și peste podurile de lemn ce separă lacurile. Gurmanzilor le sunt puse la dispoziție zece grătare din cărămidă, două cuptoare, dar și mese din lemn, curioșii pot da târcoale căsuței cu moară din amonte, iar copiii de toate vârstele se pot juca la mobilierul special creat pentru ei de renumiți sculptori în lemn din Craiova și din țară.

 

PARCUL TINERETULUI Este amenajat pe o suprafață de 60 ha și oferă numeroase activități de recreere, sportive și de agrement: tenis, minifotbal, baschet, tenis de masă, șah, pistă de role și skate, teatru de vară în aer liber cu o capacitate de aproximativ 200 locuri, teren de minigolf omologat internațional, locuri de joacă pentru copii, 12 km de alei asfaltate pentru amatorii de jogging. În interiorul parcului se află Water Park Craiova – cel mai mare complex de acest gen din regiunea Oltenia.